Sött minifågelhus

Detta lilla minifågelhus i bast tycker jag var otroligt sött. Kanske inte särskilt funktionellt, men jag har inte sett något liknande tidigare. Om inte fåglarna gillar att sitta och spana på den lilla verandan kanske holken/fågelhuset kan fungera som skyddsplats under en regnskur, eller varför inte som skydd för andra djur och insekter. Finns på Cosas för endast 79 kr.




Tillägg: Liknande söta bastholkar finns också på Weibulls på Sveavägen i Stockholm, upptäckte jag just. Enklare för de som inte vill handla på nätet :)


En glad holk

Så här söt kan en holk bli om den målats av ett barn. Sitter nära skytteholmsfältet i Solna. Visst inbjuder den glada fåglar att flytta in? De bryr sig nog inte så mycket om måleriet eller texten. Hoppas den blir bebodd snarast!




Så här ska det se ut överallt

I naturområdet vid Stora Pene utanför Växjö var en massa fågelholkar uppsatta. Som synes fyra stycken bara på denna bild, även om vissa är svåra att upptäcka (klicka för att förstora). Riktigt vårigt var det i hela området, men jag såg ingen fågel flyga till holkarna.

Under en stor lös barkbit på ett annat träd höll däremot en nötväcka på att bygga bo. En ganska misslyckad film, där man åtminstone ser nötväckan springa ut från boet och flyga iväg, har jag laddat upp på youtube, här.




Massor med holkar i DN Bostad

Den 4 april överraskade DN:s bostadsbilaga med ett urval av holkar, lite info, samt inköpsställen (bl.a. Vivara, Wildlife garden, Countrystyle och Rusta).

Jag gillar särskilt holken Aruba, längst ner till höger, men flera av de andra var riktigt fina också. Jag ställer mig dock lite frågande till holken längst upp till väster, som tydligen har en lucka under vilken det finns ett plexiglas, så att man ska kunna kika in på fågelungarna. Det måste vara otroligt störande för fåglarna, så jag hoppas ingen vågar sig på det.

Klicka på bilden så kommer du till DN:s bostadsbilaga från 4 april, som PDF-fil. Holkarna finns på sidan 11.



Tack till Stina för tipset!

Vårholk

Såg en av de vackraste holkar jag sett, på en vacker plats, men självklart tog batterierna i kameran slut just då. Jag ska tillbaka till samma ställe senare, men denna bild togs iallafall strax före. Det är en annan holk i samma område. Tyckte bilden passar bra nu när det enligt väderleksrapporten nalkas en riktigt varm vårhelg.



Plats: Naturreservatet i Teleborg, Växjö.
Holkmaterial: Trä.
Fasad och utsmyckningar: Fasad målad med falu rödfärg.
Höjd över marken: Cirka 3 meter.
Väderstreck: Öst
Observerade invånare: Inga syntes till.

Wildlife Gardens holkar

Ingen kan väl ha missat de husliknande holkarna som numera finns i många inredningsbutiker, både på nätet och i vanliga butiker. Deras populäritet gör dem ändå värda att nämnas här.



De så kallade multiholkarna är utformade så att de under höst- och vintertid kan fungera som fågelbord, med små rännor där fåglarna kan sitta och peta ut fröna, som håller sig torra inne i huset. På våren kan en iläggsskiva läggas in, vilket förvandlar fågelbordet till fågelholk.

Det som har gjort holkarna till en sådan succé är bland annat att de finns i de vanligaste färgkombinationerna på svenska hus. Många verkar vilja skaffa en liten miniversion av det egna huset åt fåglarna. En mer speciell form har funkisholken, som också verkar vara den mest populära i storstadsregioner, enligt en snabb ovetenskaplig bloggsökning jag just gjorde.

Enligt en artikel i Smålandsposten ville paret bakom företaget Wildlife Garden ge bort en holk till en bekant, men upptäckte att inga roliga holkar fanns på marknaden. De tillverkade en egen och gav bort. Fler ville dock ha deras holkar och numera säljs de även i utlandet.

Funkisholken är nog min favorit, men även "Stugan" är riktigt fin. Det blir väl till att skaffa en trädgård först, som vanligt...

Holkarna går att köpa på Wildlife Gardens hemsida. Jag kan även varmt rekommendera den fågelskola som finns på sidan. Där kan man även lyssna på och identifiera fågelläten, något som är lite kul nu på våren då man hör fåglar ute konstant. :)

En bok om holkar

Jag har sett en bok i handeln flera gånger och tänkt köpa, men inte kommit mig för. På något sätt vill jag tänka själv när det gäller holkar, och inte följa guider slaviskt. Boken jag tänker på heter Fågelbord och holkar att snickra själv, är skriven av Per Bergenholz och utgiven på ICA Bokförlag. Den kostar 101 kr på Adlibris, 94 kr på Bokus och 179 kr på Akademibokhandeln.

Informationen om boken låter dock riktigt bra: Under vintern kan fåglarna ha svårt att hitta mat och skydd mot kyla, under sommaren behöver de ett bo för häckning och ungar. Här kan vi människor hjälpa till. I boken får du tips på hur du tillverkar olika typer av fågelbord och fröautomater och snickrar egna holkar till mer än 30 fågelarter. Varje modell presenteras med tydliga teckningar och anvisningar och uppgifter om mått och placering. 18 färgfoton.

Annars kan man ju faktiskt improvisera lite när det gäller holkar. Många råkar ut för att fåglarna bygger bo på de mest konstiga ställen, så det där med mått är inte alltid så viktigt. Men självklart är det bra att ha olika sorters holkar i trädgården för att kunna locka till sig så många olika fåglar som möjligt.

Pastellholkar - bu eller bä?

Gick förbi Inspiration idag och såg att de hade holkar på den mest synliga platsen i skyltfönstret. Riktigt vårigt! Men i detta fall handlar det om pastellfärgade holkar som främst är tänkta för dekoration, kanske på altanen eller liknande. De är för små och för grunda för de flesta fåglar, och med en sittpinne som holkar heller inte ska ha. Lite söta var de i alla fall och inte alltför dyra.

Det är väl bara en tidsfråga innan en altanvägg i något inredningsprogram täcks av dessa.


Snodde åt mig en holkuppgift.

Under min praktik på stadsträdgården råkade jag idag se en nedfallen fågelholk som jag kände mig manad att hänga upp. Det var lättare sagt än gjort, för fågelholken hade legat säkert ett år under några buskar och träet var murket på flera ställen. Jag rotade i växthusens verktygsskåp och förstärkte baksidan med en bit stål, massor av spikar, och hängde upp holken med ett band som är tänkt att använda till träd. Det blev inte snyggt, men funktionellt, och det borde duga åt någon fågel.

Till saken hör att den lilla stegen på bilden verkligen var liten, och jag balanserade med fötterna på dess högsta ände (handtaget) för att sedan klättra upp i trädet utan en tanke på hur jag skulle komma ner. Men jag lyckades få ner foten på samma ställe på stegen igen och jag lyckades också undgå att halka. Detta sätt att sätta upp holkar kan ändå inte rekommenderas....


[Klicka på bilden för att se större bilder]

Plats: Stadsträdgården i Växjö.
Holkmaterial: Trä med metalltak och metallförstärkt ingång.
Fasad och utsmyckningar: Inga.
Höjd över marken: Cirka 2 meter.
Väderstreck: Norr
Observerade invånare: Inga än så länge.

För mycket skyltar

Birdsanctums sida finns ett stort urval av husliknande holkar. Trenden med holkar med mycket krimskrams och dekorationer som flaggstänger, fönsterluckor, altaner, med mera, börjar även komma till Sverige. Jag såg till och med akademibokhandeln sälja sådana för ett tag sedan.

Huset på bilden nedan kommer dock från Birdsanctum och var det mest naturpassande av de som fanns där.



Men jag ställer mig frågan: Varför måste alla utrustade hus med krimskrams också ha skyltar med text på? På ovan nämnda sida finns holkar i form av en restaurant och ett vinotek, men värst av dem alla i skyltväg är ändå old time drugstore. SÅ roliga är inte skyltarna.

Jag kan tänka mig att köpa ett krimskramshus för skojs skull när jag fått tillgång till trädgård, men eventuella skyltar plockas då bort direkt.

Frågan är nu bara: Vad tycker fåglarna? Är det någon som har lyckats få fåglar att trivas i en skyltpyntad krimskramsholk? Vore roligt att veta.

Holk i äldre stil

Jag gillar verkligen den här holken från webb-butiken Broarne. Den är gjord i gammal stil med tak av metall och har till och med en robust bakdörr om fåglarna skulle behöva en sådan..

Den bakre dörren är nog tänkt att använda för rengöring, men måste vara otroligt opraktisk egentligen. Hursomhelst vill jag gärna ha denna holk, men den är på rea (225 kr) och kommer nog snart att ta slut.


Min första egenbyggda holk..

En bild på den första holk jag byggt helt på egen hand, sommaren 2007. Men samma sommar tog jag ner och rengjorde och lagade två andra holkar vi hade i trädgården. Holkarna sitter i en trädgård på vårt landställe i Kilafors i södra hälsingland. Eftersom vi inte är där hela året har fåglarna trädgården helt för sig själva och jag hoppas att någon av dem ska gilla min holk och bosätta sig i den nu under våren 2008.



Men hur är det med falurödfärgmålade holkar egentligen, är det bra eller dåligt?

Jag har läst både och, men även fåglar har väl olika smak och preferenser. Säkert finns det någon som inte besväras av rödfärgen.

Plats: Kilafors, Hälsingland
Holkmaterial: Trä
Fasad och utsmyckningar: Falu rödfärg..
Höjd över marken: ca 3 meter
Väderstreck: Nordöst
Observerade invånare: Inga än så länge.

RSS 2.0