Växjös vackraste holk.

Äntligen kunde jag ta kort på den holk jag skrev om i tidigare inlägg. Då tog batterierna slut, men denna gång gick det bra. Tyvärr hade bladen på träden vuxit ut, vilket inte riktigt visar den fina lav som hänger i trädet runt holken. Hursomhelst, fin är den och den pryder sin plats på en riktigt gammal ek i naturreservatet i Teleborg nedanför universitetcampus.
Holkar på Village

Village har just nu en mängd olika prydnadsholkar från Serholt. Liksom de som nämnts tidigare är dessa mest tänkta som dekoration, men de pryder verkligen sin plats på till exempel uteplatsen, eller upphängda i träden. Eftersom dessa kommer i olika former och färger finns det på Village verkligen en holk för alla smaker.Hitta din närmaste Village-butik på village.se


Holk som matchar huset.

En holk som i färg och stil matchar huset behöver inte skrämma bort fåglar. Det det blev Camilla varse, som på forumet på Odla.nu berättar att ett blåmespar flyttade in direkt. Hon bygge holken själv och den blev så här fin! Lite inspiration för andra som vill bygga egna holkar och måla dem.

Skolparken i Enköping - holkarnas park.

Igår gjorde vi en trädvandring i Skolparken i Enköping. Men jag tappade snart ganska mycket uppmärksamhet när jag upptäckte att rätt så ovanliga holkar satt i många av träden i parken. Det är utan tvekan kommunen som har satt upp dem - vissa sitter säkert 5-7 meter upp.

Högt där uppe, med sitt ovanliga utseende, blev de som små fort eller vakttorn. Samtidigt kändes bilderna jag tog nästan regnskogslika för det var så många olika sorters träd omkring. Häftiga var de i allafall, holkarna. Jag såg också en riktigt gammal holk på en husknut, vackert förfallen. Under det utskjutande taket på samma hus hade en koltrast byggt bo och jag fick se när honan matade ungarna :) Ett mecka för holk- och fågelälskare alltså!

-

-
(Klicka för att förstora)Miniholkar av lera

Dessa holkar av bränd lera har suttit på väggen hemma hos föräldrarna så länge jag kan minnas. Någon i familjen har gjort dem. De är så otroligt söta att jag var tvungen att ta med dem här, även om ingen fågel kan bo i dem. Varje holk är cirka 5 cm hög. I en av holkarna ligger en liten lapp som min bror och hans kompisar skrev 1992, som ett litet tidsdokument.

Även gamla holkar ute i naturen kan vara vackra som tidsdokument - grånade, mossbevuxna eller med utstickande rostiga spikar. Troligen kan de ändå tjäna som hem för fladdermöss eller insekter. I en trädgård kan det vara fint med nyare holkar, men ute i naturen tycker jag nog de gamla kan få sitta kvar.-Radhus för fåglar.

Bortsett från skyltarna var denna radhusholk rätt söt. Holkarna är dock för grunda för att fåglarna ska trivas och skyddas från rovdjur och större fåglar. Jag gillar dock tanken på en söt radhusholk på bodväggen - visserligen vill fåglarna inte bo så nära varandra, men om endast en sida bebos är det väl fint nog? Holken nedan kan iallafall fungera som inspiration till egna holkbyggen -eller varför inte endast ha den som dekoration? Jag är som jag nämnt i tidigare inlägg skeptisk till larviga skyltar ovanför bohålen, men de går ju att ta bort...Finns på den danska sidan Kaere Hjem. Med en sökning på "fugle" hittar man fler liknande holkar och hus.


En valborgsholk

Jag var tvungen att bygga en fågelholk när jag var uppe på landet i helgen :) Är osäker på om någon fågel trivs i vår tall, men kände ändå att tallen behövde en holk. Tyvärr finns där många grova grenar där katter eller skator kan sitta och lura, men vi försökte sätta upp holken där det inte var en gren precis rakt under. Det blev en faluröd holk igen! En rejäl sak som väger flera kilo - denna klarar både stormar, hagel och regn. Om inte annat kanske en fågel kan tänka sig övernatta i holken under kalla vinternätter. Nu är det cirka 4-5 träd kvar att sätta holkar i, det blir väl en varje gång jag åker upp.

--

Vad tycks? Visst ser trädet mer komplett ut?


RSS 2.0