Övergiven villa.

Tänkte jag skulle posta en melankoliskt höstig bild och såg detta när jag var på väg hem. Ett litet fågelhus med tillhörande gård, täckt av de första höstlöven, på väg ner från trädet. Har någon någonsin bott där? Vi får aldrig veta, men kanske hör vi sent på natten långsamma steg där inne...
Lyckoholk? (Inte för fåglar)

Var bara tvungen att posta en bild på denna galna, kitschiga holk (skulle kunna sätta dit "ful" också). Katten liknar (lite svagt) de vinkande/lockande, lyckobringande japanska katterna som kallas Manekineko men det där flinet borde skrämma bort alla fåglar från att bo i dess mage.
Den nya generationens holkar.

På Elmia Garden-mässan blev jag av en slump visad det allra senaste inom holkvärlden, nämligen holken Wilnest, designad i Holland. Den är tillverkad i återvunnen plast med isolerade väggar som ska skydda mot både värme och kyla under olika årstider. Man kan även ta av framsidan och använda holken som fågelhus.

Övriga egenskaper som räknas upp på sidan:

- Ingångsplattan kan vändas om för att byta ingångshålets storlek, så att holken passar till olika fåglar.
- Taket är utformat så att inget direkt solljus eller regn kan nå ingången.
- Ventilationshål på framsidan gör att ingen kondens kan bildas i holken, det finns även små dräneringshål i botten.
- Plasten är vind- och väderresistent och kan heller inte förstöras av större fåglar.
- Inga delar av holken kan påverkas av fukt eller mjukna, så den är helt rovdjurssäker. Den kan heller inte öppnas av ekorrar.
- Det finns en lucka med genomskinligt titthål där man kan titta på fåglarna.
Frågan är nu bara: Är holken snygg?
Jag tycker ärligt talat att den är ganska ful. Fåglarna trivs ju även i hembyggda träholkar och mindre avancerade holkar. Men kanske skulle en Wilnest-holk passa i granar och andra träd där det annars är svårt att sätta upp vanliga holkar på grund av rovdjursrisken. I sådana träd kan ju skator, ekorrar och andra ta sig nära holken på alla grenar. Med denna kunde fågelungarna i allafall vara säkra, även om föräldrarna fick passa sig ordentligt varje gång de flög in i eller lämnade holken.

Mer om holken kan du läsa på Wilnest.eu


Holkar på Elmia-mässan.

Min klass var inbjudna till mässan Elmia Garden som pågått i två dagar i Jönköping. Förutom att titta på allt som har med trädgård att göra tog jag också chansen och fotade några snygga holkar som vissa företag visade upp. I montern till danska Hortensia hittade jag de snygga holkarna nedan. De är från någon utländsk tillverkare. Jag håller på att ta reda på var återförsäljare finns i Sverige för de säljer inte till privatpersoner på sin sida.Nedan syns den andra montern med holkar från tjeckiska företaget Interlink/Birdbox.eu. De kändes dock väldigt osvenska i designen och jag undrar om de verkligen kommer sälja bra här.


RSS 2.0