Nötväcka i lyxholk

I en intressant diskussion på trädgårdsforumet på odla.nu frågar sig signaturen Monarda vad nötväckan håller på med i den stora fågelholken.[citat]
Nu har jag kollat in nötväckans bestyr under helgen och noterat att hon hade bestämt sig för en av lägenheterna och jobbade på att minska ingångshålet med material som hon hämtade i ett dike. Samtidigt som den höll på med detta satt en annan nötväcka i ett träd strax bredvid och putsade sig och visslade.

Vid ett tillfälle när den byggande nötväckan inte var på plats flög den andra till fram till holken och hackade loss materialet som satt i ingångshålet och flög sedan sin kos. I dag har jag sett att lägenhet nummer ett är övergiven och att det nu är två väckor som jobbar i en annan del av holken med att släpa in rejäla barkbitar.

Den ena är dock mycket mer aktiv i byggandet än den andra. Man undrar ju om det är samma väcka som förstörde som i dag är med och bygger och att den av någon anledning var missnöjd med föregående bostad?

[slut citat]

Vad jag vet är det ganska ovanligt att nötväckor gillar den här typen av holkar, men de kan säkert gilla olika sorter. Nötväckan är en av mina favoritfåglar. Läs hela diskussionen och se fler bilder här!


Kommentarer
Postat av: Håkan

Hej!Jag måste säga att den här bloggen var det bästa jag sett på länge i bloggväg. Keep up the good work!

2010-04-21 @ 13:26:09
URL: http://bollkalle.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Peter

Jättehärlig sida!Underbart vacker holk! Kanske stoppa in en kamera till nästa år? På länken kan du se våran. Håll tummarna äggen kläcks.

2010-05-11 @ 11:41:34
URL: http://www.lenassida.se
Postat av: Saknar våra talgoxar

I våra fågelholkar som är placerade i tre björkar som står bredvid varandra har vi boande fåglar, i den ena finns Blåmes, den andra Nötväcka och i den tredje Talgoxe. Holken med Talgoxe är en holk med installerad kamera och vi har kunnat följa allt som hänt från uppbyggnad med material till att ungarna kläcktes. Det blev nio ägg, åtta kläcktes. I går (ungarna var då 10 dagar) upptäckte vi att det blev tyst och stilla runt holken och det berodde tyvärr på att någon (vi misstänker Nötväckan) varit inne och hackat ihjäl mamman och tre av ungarna, resterande ungar måste ha kastats ut. Nu till frågan: kan det vara Nötväckan som gjort detta?

2010-05-31 @ 09:04:53
Postat av: Magnus

Hej.

Vilket kanon bygge, och vill du ha lite andra tips på äkta webbkameror som du kan montera in, så hör av dig, så hjälper jag gärna till. Då har man övervakning dygnet runt, både utsidan och insidan, på internet, live.

www.masen.com

2011-01-26 @ 23:19:41
URL: http://masen.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0