För snö och vind

Denna holk är nog den mest gedigna jag sett när jag surfat på nätet! Vore kul att se den i verkligheten, tydligen finns dessa att se lite här och var utomlands. Den står emot allt, regn, snö och vind! Fast jag kan tänka mig att det kan bli lite kallt där inne. Förhoppningsvis har fåglarna en liten brasa att värma sig med...




Husrum med frukost

Av naturliga skäl blir det lite färre inlägg nu inför julen. Men nu blev jag sugen på att visa dessa söta fågelbord. Egentligen koncentrerar sig Holkbloggen främst på holkar - fågelbord är ju någonting helt annat. Denna gång gör jag dock ett litet undantag eftersom dessa fågelbord har en riktig huskänsla. Bilderna är från ett mycket gammalt (1990-tal) nummer av tidningen Hus & Hem och inscannade, därför inte av bästa kvalitet. Men så fina ändå!

Passar en liten stuga med staket, flagga och fruktträd fågelherrskapet? "Mjaah, jag får nog tänka på saken", säger blåmesen (som inte riktigt är vid kassa).



Eller för finsmakaren: Noaks Ark, med sällskap av exotiska papegojor, dinosaurier, uttrar och mycket mer!




Vänner och fiender

Stort tack till Märit på Jellon och Monica på Jord och djur som har nämnt min blogg i sina bloggar! Väldigt roligt att få lite uppmärksamhet - bloggen rör sig ju trots allt kring ett väldigt smalt ämnesområde :)

Så till något helt annat - holkinkräktare!



Det bästa sättet att skydda holken från skadedjur är att hänga den långt upp så att katter inte lika lätt kan hoppa upp på den. Katter kan ju dock klättra och vill man försvåra ytterligare för katten bör holken hängas upp ute på en gren.

Samtidigt är det viktigt att alltid ha buskar eller mindre träd i närheten så att fåglar som lämnar holken snabbt kan flyga till säkerhet, men också så att de har en plats att speja från innan de flyger fram till holken.

Hackspettar kan undvikas genom metallplattor runt ingångshålet, men det hjälper inte alltid, eftersom de kan hacka sig igenom holken på något annat ställe. Ofta angriper hackspettar dock tomma holkar där insekter uppehåller sig - det är främst insekterna hackspetten vill åt.

Tvättbjörnar har vi lyckligtvis inte i Sverige ännu, men väl andra rovdjur. Hänger man upp holkar i skogen tycker jag dock att man får man dock räkna med att fåglarna kan utsättas för sina naturliga fiender.


RSS 2.0