Holkkonst - den finns faktiskt

Nu tycker jag att det är dags för lite holkkonst här på Holkbloggen. Den första bilden är från en samling vackra gamla bilder på fåglar och bon som en person laddat upp på Flickr. Just denna bild är från 1875. Jag tycker den var väldigt fin. Klicka för att komma till galleriet.



Nästa bild heter "The neighborhood" och är tecknad av Susan Rudat, också hon har ett galleri på Flickr.



Jag avslutar med en söt bild av en konstnär som heter Christopher - en alligator som bygger en fågelholk. Det går att hitta mycket fint på Flickr och jag återkommer med mer holkrelaterat senare.




Riktig vinter

Detta fågelhus var riktigt vackert och klassiskt i sin form. Något liknande har jag tänkt att snickra själv i framtiden. Tydligen finns denna holk i Gröndal. Hittade den vackra bilden på kajsas sida. Även om den troligen är från förra vintern är det precis så här det ser ut ute nu. Jag önskar jag hade möjlighet att utfodra fåglar hela vintern, men det får vänta tills vi bor i hus, i lägenhet är det svårt.




Trädinbyggd holk

Denna speciella och snygga holkkonstruktion fanns ute i Ultuna i Uppsala. Naturligare än så här kan det väl knappast bli för fåglarna, vad gäller människokonstruerade fågelbon? En bra informationstext vid holken förklarade en massa bra, så jag citerar den under bilden.



Äppelträd angrips ofta av tickor och andra vedsvampar. Detta gör att veden i stam och grövre grenar ruttnar. Ofta blir den då så mjuk att den kan grävas bort med fingrarna. I sådana träd - som trots svampen kan leva och ge frukt i 100 år eller mer - kan man göra håligheter åt småfåglar som talgoxe, blåmes, svartvit flugsnappare, rödstjärt och nötväcka. Om hålet är för stort kan man förminska det, som visas på detta träd.

Om man urholkar trädet uppåt får man en hålighet som passar för fladdermöss. Båda dessa djurgrupper hjälper till med biologisk skadedjursbekämpning. Småfåglarna föder upp sina ungar till stor del på larver av mätar. och vecklarfjärilar. Fladdermössen lever bland annat på vuxna vecklare och mätare samt myggor och flugor. Många av trädgårdens besvärligasde skadedjur som frostfjäril och äppelvecklare hör alltså till fåglarnas och fladdermössens favoritföda.



RSS 2.0