Ett bra skolprojekt.

Furuparksskolan i Luleå har sedan 1987(!) haft som projekt att låta elever i årskurs fyra bygga varsin holk och sätta upp. I årskurs 5 och 6 har de sedan fått rensa holkarna och varje år har statistik förts över vilka som bor i holkarna. Sammanlagt har under de 21 år som gått över 250 holkar satts upp!


"I juni 2000 häckade talgoxen i en holk som ser ut som en gitarr. Trots att gitarren är vänd mot skolgården tycktes hyresgästen trivas och matade för fullt vid skolavslutningen. Även blåmesen har häckat i gitarren."

"I en stor holk som satts upp på skorstenen har knipan häckat åtminstone två gånger. Holken var ursprungligen avsedd för kajan, men vi är glada åt varje häckning."

Vilket mastodontprojekt, mycket beundrandsvärt tycker jag!


Galna tyska holkar

På den tyska sidan LongiFlorum.de säljs dessa galna fågelholkar. De ser ju ut som hemmabyggen men säljs dyrt på sidan, som även säljer fågelbord i samma stil. Lite roliga är de ändå och de kan nog pryda sin plats på rätt ställe! Ville visa dessa för att jag inte sett några liknande till salu i nätbutiker i Sverige. Min favorit är den röda långa nere i vänstra hörnet - ser ut som en utdragen lada.




Vilken holkupphängning är bäst?

Jag gillar verkligen Svenska Ornitologiska Föreningens frågespalt om häckning och holkar. Där kan man lära sig mycket matnyttigt i holkväg, som att Skånes Djurpark fortfarande säljer den äldre typen av betongholkar i sin butik (mycket vackra!), eller att det är bäst att rensa holken på gammalt bomaterial tidigt på våren, till exempel i mars. Då kan den fungera som vintergömsle för frusna småfåglar, och har heller inte ockuperats av nya fåglar.

Där finns också svar om holkupphängning, något som jag fick kommentar om att jag borde skriva om här. Jag har gjort lite eftersökningar på egen hand och kommit fram till att det allra bästa är att hänga upp holkarna på en trädgren, utan att skada trädet. Sådan fastsättning av holkar följer med holkarna man köper på till exempel Naturbokhandeln men också i Naturbutiken. Man kan böja till bandet så att holken hänger stadigt.

På några andra sidor säljs holkar som sätts upp med ekpluggar och nylonpluggar istället för med vanlig spik. Detta är dock inte att rekommendera, enligt mig. Min lärare i trädvård, som arbetar som aborist, menar att det inte spelar någon roll vilket material som sticks in i trädet - det är det faktum att ett sår har uppstått som skadar trädet. I ett sår kommer det alltid in syre och detta skapar grogrund för röta. På många träd märks inte detta sår alls och de kan säkert leva och må bra i upp till 100 år till, men det är ändå en risk att ta med ett träd man är rädd om.

Själv har jag hängt upp holkar med inplastad ståltråd men kommer vara noga med att den inte växer in i trädet - något som annars är risken med smal tråd. Att sätta upp holkar med speciella töjbara trädband av nylon funkar också, de är breda och töjer ut sig om trädet växer på bredden.

De flesta av de holkar vi har på landet sitter dock på byggnader, så jag har inte riktigt behövt ta tag i problemet. Återkommer om jag får några nya tips.


Så söta att man bara dör.

Mitt i Naturens sida på SVT har tittarna själva fått lägga upp bilder. De allra finaste är uppladdade av "kaijsa61" och visar några knipungar som hoppar ur holken. Tydligen var det 17 ungar i holken i år. Jag bara dör när jag ser dessa, så otroligt söta.




Campingsäsongen över?

På sätt och vis campar ju fåglarna året om. Varför inte redan nu införskaffa ett passande tält, så att de kan campa lite finare än under öppen himmel i vår? Denna holk var riktigt rolig tycker jag, och jag skulle gärna prova den själv. Tyvärr lite dyr, 420 kronor, på tyska sidan Sportprofishop.de.




Att bo på terassen.

Ibland är holken helt enkelt för sunkig, då får man flytta ut på terassen utanför och inreda den trevligt med lite mossa, barr och fjädrar. Kortet är taget uppe vid fäbodstugorna vid Knupbodarna i Kilafors, Hälsingland, denna sommar.




RSS 2.0