Den röda fågelholken

Kamouflerad sitter den där, på många lador i Sverige (i detta fall i Akalla by). Bor det någonsin fåglar i fågelholkar på laduväggar? Troligen, om ladan har träd i närheten och sitter i rätt läge. Men på ladan passar fågelholken in, den hör liksom hemma där. Upp med fler fågelholkar på husväggar, tycker jag!
Dubbel fågelholk i Hanstaskogen

Denna vackra dubbelholk finns vid ingången till Hansta naturreservat utanför Akalla i Stockholm. Det är alltid roligt att se fågelholkar ute i skogen, ofta lite mossbevuxna och högst troligen använda. Såg en fin nötväcka idag också, som inte alls var rädd för oss (tills det kom en bil).Nötväckan är en av mina favoritfåglar, tillsammans med nötkråka, gröngöling och några till. Man kanske skulle snickra en liten holkkoloni eller en dubbel fågelholk nån gång, men jag tror nog att fåglarna trivs bäst med enskilda fågelholkar.


Snickra fågelholk!

Hittade en gammal bra fågelholk-bygg-guide från Mersmak 1998, som jag vill dela med mig av här. Nu är den perfekta tiden att bygga en fågelholk, som sagt! Ni får ursäkta den scannade kvaliteten, guiden är iallafall läsbar på datorskärmen. Tryck på bilden elller här för att ladda ner en PDF!Det här var ju bara ETT sätt man kan bygga fågelholkar på. Oftast blir en fågelholk charmigast om den byggs på frihand. Försöker ständigt hitta vackra exempel på sådana holkar till denna blogg.


Fågelholk med botanisk utsikt

Denna fågelholk sitter i Botaniska Trädgården i Göteborg. Där fanns trädkronor och buskage av hundratals olika arter, och många fågelholkar på de rätta platserna. Fåglar, flytta dit! Min nya favoritpark i Sverige får jag nog kalla den. Är själv från Stockholm men ska nog besöka Botaniska i Göteborg igen när parken fått höstfärger.
Köp fågelholkar och sätt upp nu på hösten!

Sätter du upp fågelholkar på hösten har fåglarna tid att vänja sig med holken, samtidigt kan den bli en bra sovplats för stannfåglar som ibland har det svårt att hitta tak över huvudet på vintern. Dessutom får fågelholken lite patina och härdas av väder och vind så att den passar bättre in bland träd och buskar.

Här är ett urval av vad som finns på nätet och i butiker just nu:

Vit fågelholk med brunt tak, 159,50 kronor hos StileroFågelholk med inbyggd webbkamera, säljs i Weibulls-butiker för cirka 1000 kr.Fågelholk-kollektiv, säljs via Blocket, också i butik på Fredsgatan 17, Sundbyberg (öppnar kl. 12) - 995 kr.Klassisk fågelholk "Saba" från Vivara.se, 168 kronor.Fågelholk för stare, Naturskyddsföreningens webshop, 139 kronor (medlem 109 kr)
Att fågelholkar är design...

visar Jellon på sin blogg, med ett foto på en vacker flerfamiljsholk från Madame Stoltz monter på Formex-mässan. Tack Jellon för holkinlägget, fina fågelholkar behöver uppmärksammas mer på nätet.


Melankolisk holkkonst

Hittade mer fågelholkkonst på Flickr. En ukrainsk konstnär som kallar sig Graffit har gjort denna sorgsna bild med fågelholkar och en röd fågel. Vacker tycker jag. Flera av hans bilder var intressanta och galleriet är värt ett besök.
RSS 2.0