Fågelholkar i Amsterdam

Vi åkte till Amsterdam förra helgen och dit hade våren kommit! Såg flera holkar på fasader och i parker, men glömde att fota de flesta - troligen förtrollad av den charmiga staden. Dessa fågelholkar satt utanför en bohemiskt utsmyckad entré, troligen mer som prydnad än som hem för fåglar. Söta va?
Fågelholkar på jobbet

Som tidigare nämnts jobbar jag på en kyrkogård med mycket skog. Nu i veckan upptäckte jag fyra fågelholkar som jag inte sett förut. Det var en solig dag och vi skulle dra bort nyfällda småträd i skogen. Alla holkarna var av samma typ och är uppsatta av tidigare anställda för kanske 10-15 år sedan. Vissa sitter riktigt högt upp på tallstammarna. Jag tycker mest synd om den holk som plötsligt är helt utan skydd, när 20 småträd tagits ner runt omkring.

Alla fågelholkarna undersöktes och besöktes dock flitigt av blåmesar! Antagligen blir samtliga bebodda inom någon månad. Kul!

Jag har även funderat på att sätta upp fler holkar på några undangömda ställen nära ekonomibyggnaden. Vi får se hur det blir med det. De ska ju byggas eller köpas också... Det vore roligt med en nötväckeholk. Nötväckor är riktigt trevliga fåglar.


Holkar på Rum&Trädgård-mässan i Kista!

Jag gick till Rum- & Trädgårdsmässan i Kista för att få en försmak av sommaren. Men allra mest gick jag dit för att fota de designade fågelholkarna som det stått om i olika tidningar i veckan. Självklart delar jag med mig av nästan alla här! (Klicka för att se större bilder!)

Först Tattby-Holken av Aleksandra Stratimirovic. Ursprungligen utformad som konstnärlig modell för den nya ishallen Tattby i Nacka.Nödbostad 'Ready Maid', samt Kosmo - Reinkarnation, båda av Carl Magnus Persson.

-

Sedan en Funkisholk av Fredrik Helander.
"Man kan se holken som ett litet hus, ett hem för en modern fågelfamilj eller bara som ett objekt eller en skulptur. (...) Den glasade väggen ger utifrån fri insyn, men en solfilm på dess insida stoppar utsikt och ger därmed lugn och ro till fågeln."Bird Object, gjorda av tidskriftsamlare. Fågelarterna blåmes, gråsparv och talgoxe står på etiketterna. Prydligt och ett smycke för kontoret. Blir dock mjuka utomhus... Av Anna von Schewen.Haupt in my Mind av Anna Berglund. Fint användande av gamla och nya material."Fågel-B-ton" av Stina Wessman. Ingångshålet syns inte på bilden men fanns där. Rolig idé, praktfull. Vore rolig att hänga i ett träd om den var i något annat material. Kanske ovanför ett café eller liknande.Statarholk och Klarinettholk av Anders Segerson. Statarholken är väldigt vackert gjord och min favorit av alla från mässan! Klarinettholken är utsmyckad med klarinettdelar med rengöringstofsen upptill. Rolig!

-

Holk för rödhake och Holk för pilfink, av Louise Hederström. Som vanliga holkar men med överdimensionerat tak. Ganska fina."Ett rum och kök i Hökarängen" av Louise Björkander.
"Holkarna är virkade i jute med en bottenplatta och knappar av trä. (...) Måste hängas så att de skyddas från hårt regn. (...) Bottenplattan går att lösgöra för att tömma ut skräp. Ingångshålet är anpassat för diverse småfåglar."Tre klassiska, men väldigt dekorerade holkar av Lisa Backman.Generationsboende för fåglar, av Kerstin Törngren.
"På en liten yta har fågelmamman samlat sina telningar omkring sig. Närmast henne ligger den yngsta kvar i sitt skal. I det hjärtformade boet ligger den kärlekskranka ungen, i designfåtöljen Ägget sitter äldsta ungen, redo att pröva sina vingar. Längst ner bor gökungen i sitt ur."Och så, till sist, Fågelbostad av Caroline Lindholk och Sylvia Neiglick, inspirerad av Koppartälten i Hagaparken i Solna utanför Stockholm. Med två bon och en matplats.Det var allt! Bara att börja inspireras och bygga några fågelholkar själv!


Frosseri i modernistiska fågelholkar

Vi lever i ett samhälle där vi dagligen ser betongbyggnader och hårdputsade fasader. På vissa platser passar en faluröd furuholk helt enkelt inte in. Tur då att det finns en uppsjö av modernistiska fågelholkar, av material som betong, eternit och lecablock!

Till att börja en betongholk skapad av några industridesignstudenter. Stapelbar! (Länk)Sedan en väskliknande betongfågelholk från Schweiz. Praktisk öppningsfunktion! (877kr) (Länk)

Nedan en lite mer klassisk holk, men med en modern look, 783 kr! (Länk)Och för finsmakaren, modernisten, futuristen - denna högglansiga kubformade fågelholk (640kr) (Länk - fler häftiga på sidan)Till sist lite blandade ultramoderna holkar... Fågelholk med kamera har man ju hört talas om, men denna är i ny tappning. Därefter betongdiamanten - ett stycke nyskriven fågelholksdesignhistoria!Avslutningsvis några i sammanhanget väldigt normala betonghus för fåglar...Den stora frågan är nu, kommer man bo i ett betonghus så att alla dessa fågelholkar passar in? Troligen inte! För er som fortfarande inte kan få nog finns det ett otal häftiga moderna holkar här och här.


RSS 2.0