Mårdsäker fågelholk

Denna nyhet bland fågelholkar från Vivara sägs vara mårdsäker, då själva boet ligger längre ner i holken, i den smala delen. I vanliga villaträdgårdar är inte mården så vanlig, men fågelholken kanske ändå kan vara bra för många fåglar, med den lilla hyllan som blir inuti holken. Jag tycker den ser fin ut, och den är också kraftig och välgjord. Pris 189 kronor på Vivara.
Vinterholkar nära

Kände att jag ville visa några fina fågelholkar i vinterskrud närmare än bara som en prick på håll. Har inte hittat några passande i omgivningarna - tur då att den stora fotosidan Flickr finns, där privatpersoner dagligen laddar upp vackra bilder på holkar.

Den här röda fågelholken, uppladdad av Jamie Elizabeth, är en av de finaste jag sett på sistone! Vacker design som jag själv ska försöka mig på någon gång.Denna fågelholk, uppladdad av användaren Lesraquettes, beskriver verkligen vädret ute just nu, även om bilden troligen inte är från Sverige.Och slutligen, en fågelholk med naturligt skydd mot fiender i form av vackra istappar. Kortet uppladdat av användaren Photo-artiste.Nu är det dags att själv gå ut och hitta några vackra fågelholkar att fota, känner jag!


Holkbloggen på Bloglovin

Bloglovin är en sida där man lägger till vilken blogg som helst i en favoritlista. Sedan ser man på sin bloglovin-sida vilka favoritbloggar som uppdaterats och slipper besöka varje sida separat för att titta efter.

Bloglovin är en mycket populär tjänst som många använder. Nu har jag lagt till Holkbloggen på Bloglovin, för dem som använder tjänsten.

Jag lade bloggen under kategorin trädgård, så där går den också att hitta, om man inte går till Holkbloggens sida direkt.

Ett hjärta för fåglar

Torontos botaniska trädgård ordnade sommaren 2009 en fågelholkstävling. De tävlande skulle konstruera en fågelholk som fungerade för bobygge eller som skydd för flyttfåglar. Dessa vackra designholkar blev resultatet. Gå till denna sida för att se fler fågelholkar i detta projekt.

"Heart for the birds" heter denna, av J. Coulas:Gärdsmygsholk av K. Fox-Whyte:Gärdsmygsholk av J.G. Ball and B. Tripp:
Holkig ingång

Vid första anblicken ser man dem kanske inte, fågelholkarna. Men denna ingång har smyckats med en fågelholk på varje sida, som på ett fint sätt smälter in i byggnaden i en förort i nordöstra Stockholm. Fiffigt och fint.
Modern birdhouse art. Jojo!

Det är kul när man involverar fågelholkar i konstnärliga urbana projekt, som i detta exempel av belgaren Maxime Delporte i ett konstnärsprojekt, La Mangeoire project.


Fågelliv och holkbok

Vill tipsa om en ny trevlig fågelsida om fåglars liv. Passande nog heter den också Fågelliv.se. Där kan man följa Niklas Aronssons fågelfunderingar, ackompanjerade med vackra foton, men där finns också en informativ sida med de vanligaste frågorna och svaren kring fåglar, matning och holkar.Niklas har även skrivit en bok om fågelholkar, "Holkliv" som finns att köpa via hans egen sida, men också via SOFs naturbokhandel under Böcker->Fåglar->Sverige. Lite om boken:

"Holkliv är en bok som omfamnar alla aspekter av holkar. Den ger inte bara svar på de vanligaste frågorna som huruvida man ska rensa holken, hur högt holken ska sättas eller i vilket väderstreck den bör monteras. Den berättar också om de människor som valt att viga sina liv åt holkarnas fåglar. De som agerar fåglarnas arkitekter och inredare, de som skänker tak åt fågelarter som har det allt svårare att hitta naturliga bohål i skogsbolagens granplanteringar.

Men även holkarnas historia tecknas i boken och här berättas om alla de andra djur som loppor, fladdermöss, ekorrar och getingar som också vill använda holkar som sina bostäder. Holkliv är en bok för alla som vill kika in i våra vanligaste fåglars vardagsbestyr. Den öppnar vägen till ökad kunskap och större förståelse för de varelser som vi delar vårt livsrum med."


Låter som en trevlig bok för alla som älskar fågelholkar.

Fågelholkar i vinterkyla

Ibland är fågelholkar som finast på vintern. Ett kort på en knallgul fågelholk i Skåne fick jag av min kompis Sofie. Den andra holken hänger i Hallonbergen i Sundbyberg. Holkarna kommer nog väl till pass nu när det är total iskyla ute. Då kan gamla boningsplatser hjälpa till att hålla värmen på natten.


RSS 2.0