Gamla föremåls charm

Jag har tidigare nämnt att de finaste fågelholkarna ofta är de som är lite slitna, av gammalt virke, ibland täckta av mossa och lav. De som man ser har varit med ett tag. Sen finns det ju också gott om gamla, slitna föremål som blivit hem för fåglar, då de hade en passande form eller bara var charmiga nog för fåglarna att förälska sig i dem.

Ett sådant föremål är denna gamla ruin i Columbia River i Astoria, Oregon. Den har blivit ett vackert hem för fåglar av olika slag. (Kortet hittade jag på Etsy.)Ibland ser jag ett gammalt föremål som efter viss modifiering skulle passa perfekt som ett udda hem för fåglar. Helst skulle jag för sådana här projekt behöva en trädgård stor som en herrgårdspark, där en del av parken skulle få vara full av mystiska installationer tänkta för fåglar att bosätta sig i. (Jag skulle väl bli klassad som galen. Eller skulle det bli Sveriges nya turistmål?)

Hursomhelst, denna... mojäng (vad är det?) fotade jag i en gammal fallfärdig lada i Hälsingland i somras, och den är precis ett sådant typ av föremål jag menar. Ni får själva försöka föreställa er ingångshålen och fåglarna, men färgen är fin tycker jag!Fin va?


Udda fågelholkar för naturälskaren

När jag ändå är inne på Etsy och kikar, så vill jag visa två andra holkar jag fastnade lite för. Den första, en fågelholk i form av ett hängande ekollon av keramik, har kanske inte en rovdjurssäker ingång, men visst finns det vissa arter som vill ha ett mer öppet bo. Denna skulle passa bra för dem! Riktigt söt är den, och öppningsbar. Säljs av säljaren med det passande namnet Birdartist. På shoppens sida finns fler bilder som visar öppningsmekanismen. 90$ (577kr) vill hon ha för denna, vilket jag kan förstå.Den andra holken är av ett helt annat slag. Man anar en öppning långt där inne bland drivveden. Jag kan tänka mig denna i ett lummigt, lite mörkare hörn av trädgåden. Bosätter sig inga fåglar i den, så gör väl vättar eller småtroll det... Dock för det höga priset av 140$ (900kr). Kanske lite väl saftigt för både blåmesar och troll. Fler bilder finns här.
Smarta felvända fågelholkar

Jag gillar verkligen designen på dessa fågelholkar, som jag hittade på Etsy (en favoritsida där folk säljer handgjorda saker inom alla kategorier). Det är säljaren Birdloft som säljer dessa, men de är ju relativt enkla att göra själv. Fler bilder på båda modellerna finns på säljarens sida.

Ingångshålet är mer skyddat när det inte sitter så att man ser det så lätt från marken, även om angripande fåglar säkert hittar det ändå.

Jag vet inte, jag gillade dem skarpt! Något sånt här bygger jag nog så småningom...

Fågelholk svävande i skyn

Jim Fielding har skapat ett stycke fågelholkskonst i form av detta limited-edition-tryck. Holken svävar i luften och fåglarna får lov att ta sig upp med stege... Konstigt, jag har fått för mig att de kan flyga. Hursomhelst, fågelholkar i konstens värld är alltid välkommet! För 100 pund är det ditt.Annars kan jag rekommendera min kära syster J. Drakares fina tryck, som visserligen inte föreställer holkar men fina fåglar och annat smått och gott. Kika under konsttryck.


RSS 2.0