Trädgårdsmässans fågelholkar!

Jag hade fribiljett till trädgårdsmässan "Nordiska trädgårdar" i Älvsjö genom trädgårdsmästarutbildningen. Eftersom jag inte har trädgård och inte tid att göra min balkong fin just nu, så satsade jag på att genomsöka mässan på holkar!

Här är resultatet (Klicka på bilderna för att se större bilder.)

Naturliga holkar

Naturskyddsföreningens
fina holkar.

Holkar att montera på fönstret,
från Grannholken.

Kitsch-holkar (usch!)

Dessa fanns på flera platser på mässan och folk verkade tycka om dem. Men de är ju endast dekorationsholkar, och ganska hemska i mitt tycke. Tänk när de hänger ute och det regnar på dem, de blir fulla med alger, mossa och pollen. Då är de inte så roliga längre.
- -

Holkbyggar-SM - Skolklasser tävlar!

Detta var ett riktigt roligt inslag med massor av fina bidrag. Min favorit är den fågelformade holken som hänger i en gren. På andra plats placerar jag Muminhuset. Men jag är även mycket imponerad av Gävle-klassens holk gjort av gamla hockeyklubbor och med en genomborrad puck som ingångshål! Allra sist visas den pampiga femvåningsholken, med avlång dörr man kunde öppna för att se in i alla holkarna. Trots utseendet skulle i alla fall många av dessa fungera som riktiga holkar, med tanke på djup och storlek.
- -
- - -
- - - -


De jag saknade på mässan var Vivara, hade varit kul att se alla deras holkar live, eller var det någon som såg dem?


Omöjlig holkdesign

I kommentarerna till denna blogg har jag fått tips om två olika holkar. Vi har denna gröna holk från Indiska och denna holk med solceller på taket och lysande ingångspinne, från Oooms, ett holländskt designteam.

-
Gemensamt för dem är att de är gjorda för att vara snygga i första hand. Det vimlar av holkar som inredningsdetaljer på nätet. De allra flesta har ett stort fel: Ingångshålet är satt på mitten av holken, vilken gör den för grund för fåglar att bo i. Ett för grunt hål gör att ungarna kan klättra eller ramla ut, eftersom de flesta fåglar har en ganska tjock botten med bomaterial. Samtidigt kan andra fåglar lätt nå de försvarslösa ungarna bara genom att sticka in huvudet en kort bit.

Men tanken är väl också att man ska skilja på inredningsholkar och riktiga holkar. Hålet är säkert placerat på mitten just för att man inte ska tro att holken bör användas för fåglar. Indiskas holk, till exempel, kanske inte ens tål utomhusfukt, och vem vet vilka färger den målats med - tål de att sväljas av en fågel som kanske hackar runt ingångshålet?
Holktenoren

Holksurfade som vanligt, och hittade detta udda konstverk kallat "Veranda för en tenor". Det är gjort av Peter Orrje. Vet inte hur aktiv han är längre, eftersom gallerisidan är ganska gammal, men holken var i alla fall speciell.Om jag ska försöka mig på en högst oprofessionell analys, så tycker jag det är roligt att se hur ett människoskapat objekt för ett mer naturligt ändamål tas tillbaka till att åter främst ha mänsklig anknytning. Sug på den ni! Här skulle jag ha valt en blinka-med-ögat-smiley, om jag inte bestämt mig för att inte ha några smileys i inläggen i denna blogg...


Keramikholk med finess

De häftiga runda keramikholkarna har varit med här i bloggen tidigare. Tyvärr är de opraktiska att rengöra och kanske inte alltid det bästa för fågeln heller. Nu hittade jag en ny version av dessa på nätet, i olika fäger, med en bottenplatta som går att skruva loss. Fina tycker jag! De har ett pris på $34.95 på Duncraft som tyvärr bara levererar till USA och Canada. Hoppas man får se dessa i Sverige inom en snar framtid!
Holkar på Djurgården

Generellt är det svårt att hitta fina holkar på vintern. Allt är kyligt, kallt, och holkarna liksom smälter in i trädstammarna i det bleka vintergrå diset. På Djurgården fanns det dock så många holkar att de var omöjliga att missa. Vissa var gamla, andra nya, vilket borde passa många olika sorters fåglar.

-

Går man på Djurgården lite senare får man säkert se många fåglar i holkarna. Redan nu var det flera trädkrypare, nötväckor och andra fåglar som kilade runt på stammarna. Ett holk- och fågeltips alltså!


RSS 2.0