Hackspettsholk?

Jag och fästmannen såg denna fågelholk utan hål, på vår första lite längre vårpromenad bort till Hanstaskogens naturreservat här bredvid Akalla. Jag funderar nu på om det kan vara en hackspettsholk som någon nämnde i en kommentar i något tidigare inlägg här. Tyvärr har ingen fågel blivit lockad till att hacka upp ett hål i denna fågelholk så troligen används den för närvarande bara av insekter och småkryp.Här står lite om reservatet, för den som är intresserad. Naturen i reservatet (hasselskog, ekskog och barrskog) liknar den på kyrkogården där jag för närvarande jobbar, så jag hoppas verkligen få se nötkråka någon gång i år - det hade varit otroligt roligt.


Fågelholkar av pärlplattor

Ja du läste rätt - jag hittade just en blogg dedikerad till fina och roliga pärlplatte-fågelholkar (och andra små pärlplatte- och streetartprojekt).Jag som hela tiden trott att min holkblogg är en av de bloggar som har det smalaste ämnet, men nu erkänner jag mig alltså slagen av Pärlplatte-holkar.


Nötväcka i lyxholk

I en intressant diskussion på trädgårdsforumet på odla.nu frågar sig signaturen Monarda vad nötväckan håller på med i den stora fågelholken.[citat]
Nu har jag kollat in nötväckans bestyr under helgen och noterat att hon hade bestämt sig för en av lägenheterna och jobbade på att minska ingångshålet med material som hon hämtade i ett dike. Samtidigt som den höll på med detta satt en annan nötväcka i ett träd strax bredvid och putsade sig och visslade.

Vid ett tillfälle när den byggande nötväckan inte var på plats flög den andra till fram till holken och hackade loss materialet som satt i ingångshålet och flög sedan sin kos. I dag har jag sett att lägenhet nummer ett är övergiven och att det nu är två väckor som jobbar i en annan del av holken med att släpa in rejäla barkbitar.

Den ena är dock mycket mer aktiv i byggandet än den andra. Man undrar ju om det är samma väcka som förstörde som i dag är med och bygger och att den av någon anledning var missnöjd med föregående bostad?

[slut citat]

Vad jag vet är det ganska ovanligt att nötväckor gillar den här typen av holkar, men de kan säkert gilla olika sorter. Nötväckan är en av mina favoritfåglar. Läs hela diskussionen och se fler bilder här!


Väntan med sjöglimt

Förväntansfulla, i fyra björkar, väntar de på våren - fågelholkarna vid Bergvikens strand i Lilltjära, Sibo (Hälsingland). (Fast den är nästan där, snön var blöt och isen mörk på sina håll.) Håll ut!
Fågelholksäggklocka!

Just när jag trodde att jag sett allt i fråga om fågelholkar, upptäckte jag dessa äggklockor eller timers i form av olika färgglada fågelholkar. För en kitsch-älskande fågelholksnörd finns troligen inget mer passande, så här i påsk- och vårtider.

Finns i Stockhome-butikerna, där de för övrigt också säljer Wildlife Gardens kända multiholkar.
RSS 2.0