Trädinbyggd holk

Denna speciella och snygga holkkonstruktion fanns ute i Ultuna i Uppsala. Naturligare än så här kan det väl knappast bli för fåglarna, vad gäller människokonstruerade fågelbon? En bra informationstext vid holken förklarade en massa bra, så jag citerar den under bilden.



Äppelträd angrips ofta av tickor och andra vedsvampar. Detta gör att veden i stam och grövre grenar ruttnar. Ofta blir den då så mjuk att den kan grävas bort med fingrarna. I sådana träd - som trots svampen kan leva och ge frukt i 100 år eller mer - kan man göra håligheter åt småfåglar som talgoxe, blåmes, svartvit flugsnappare, rödstjärt och nötväcka. Om hålet är för stort kan man förminska det, som visas på detta träd.

Om man urholkar trädet uppåt får man en hålighet som passar för fladdermöss. Båda dessa djurgrupper hjälper till med biologisk skadedjursbekämpning. Småfåglarna föder upp sina ungar till stor del på larver av mätar. och vecklarfjärilar. Fladdermössen lever bland annat på vuxna vecklare och mätare samt myggor och flugor. Många av trädgårdens besvärligasde skadedjur som frostfjäril och äppelvecklare hör alltså till fåglarnas och fladdermössens favoritföda.



Kommentarer
Postat av: Monica

Fascinerande! Det var en riktigt snygg holk.

2008-11-13 @ 10:08:54
URL: http://www.jordochdjur.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0